Jezik i stil latinskih pjesničkih poslanica Pavla Rittera Vitezovića : doktorska disertacija - Moretti, Violeta (2014)
Sažetak Rad se temelji na originalima rukopisa latinskih pjesničkih poslanica Pavla Rittera (oko 9000 stihova). Sadržava prvo izdanje ove vrijedne građe opremljeno kritičkim aparatom. U radu je i književnopovijesni i književnoteoretski predgovor, a težište je na opisu jezika i stila epistolarija. Jezični opis potvrdio je pretpostavku da je latinitet Vitezovićevih poslanica na visokoj razini. U njemu su prisutna neka od tipičnih obilježja vremena, kao što su grafijska variranja. U morfologiji nema osobitih odstupanja od klasičnog latiniteta. Sintaksa i metrika najčešće se skladno preklapaju. Analiza stila pokazala je dobro poznavanje nužnosti epistolografije i autorovu mogućnost da se njima služi. Mnoge poslanice graniče s epigramom, a takvo prelaženje žanrovskih granica (koje je u Vitezovića pogotovo izraženo kao tematska raznolikost) obilježje je ranonovovjekovne epistolografije. Bliskim baroku čini ga uporaba concetta i općenito stile acuto, prisutnoga uglavnom u kratkim poslanicama. Poslanice su sadržajno bogate, a sadržaji obuhvaćaju i literarne teme i pitanja svakodnevice. Unatoč velikom interesu za politiku i državna pitanja, te su teme u korpusu iznenađujuće slabo zastupljene. Priređivanjem, digitalizacijom i kritičkim izdavanjem dosad neobjavljene građe ona je postala dostupna javnosti. Osvjetljavanje osobitosti jezika i stila Vitezovićevih pjesničkih poslanica pridonosi poznavanju njegova pjesničkog izraza na latinskom jeziku i poetike te pjesničkog izraza na latinskom sjevernih hrvatskih zemalja druge polovice 17. i ranog 18. st.