Uvod u antropologiju izvedbe : kome treba kazalište? - Lukić, Darko (Zagreb : Leykam international, 2013)
Knjiga je teatrološki rukopis koji pokušava jasno i pregledno odgovoriti na nekoliko pitanja temeljnih za (pred)historiju kazališta i povijest izvedbenih praksi promatranih s antropološkoga motrišta:

- Kako je nastalo kazalište?
- Zašto je nastalo kazalište?
- Postoji li neka prirodna potreba kod ljudi za izvedbenim praksama?
- Koliko je i kako nastanak kazališta/izvedbenih praksi društveno uvjetovan?
- Koliko su stare izvedbene prakse?
- Što je bilo u izvedbenim praksama prije kazališta?
- Što bi moglo biti u izvedbenim praksama nakon kazališta?

Da bi se ovim pitanjima pristupilo pregledno i sustavno, a u isto vrijeme jasno i široj čitateljskoj publici razumljivo, potrebno je transdisciplinarno razmotriti i moguće odgovore, ali i nejasnoće i praznine vezane uz navedena pitanja u područjima povijesti kazališta, kazališne antropologije, psihologije kreativnosti, nove teatrologije, teorije izvedbe i kulturalnih studija.

U rasponu od arheoloških tragova najranijih izvedbenih praksi, preko antropoloških istraživanja raznovrsnih oblika izvedbe u jednostavnim zajednicama na svim kontinentima, sve do difuznih izvedbenih praksi u visokorazvijenom svijetu, virtualnih rituala i teatralizirane svakodnevice, autor će pokušati ustanoviti i jasno pokazati zajednička svojstva ljudske izvedbe kroz period dug koliko traje prisutnost ljudske vrste na Zemlji, u svim poznatim njezinim krajevima i razdobljima.

Knjiga će biti opremljena originalnim autorskim fotografijama koje ilustriraju raznovsrne oblike ritualnih izvedbenih praksi, od izoliranih plemenskih zajednica i rezervata, do suvremenih ritualnih izvedbenih praksi suvremenog razvijenog svijeta. Takva ilustriranost, uz brojne konkretne primjere i studije slučaja, učinit će rukopis atraktivnim za vrlo široki krug mogućih čitatelja.
Bilješke uz tekst.
Bibliografija: str. [359]-374.
Imensko kazalo ; Predmetno kazalo.
Keywords: antroplologija -- kazalište; antropologija izvedbe; izvedba