Strateški učinci samoubilačkog terorizma - Bilandžić, Mirko, politolog; Grubić, Aleksandra (2012)
Samoubilački terorizam, umiranje uz ubijanje drugih, kao oblik djelovanja usmjeren na ostvarenje političkih ciljeva postoji od antičkog doba. Taj najsmrtonosniji teroristički modus operandi eskalirao je početkom 21. stoljeća od kada je i zaokupio interes akademske zajednice. Samoubilački terorizam je operativna metoda prema kojoj čin terorističkog udara ovisi o smrti počinitelja. Za razliku od razdoblja početaka suvremenog samoubilačkog terorizma 1980-ih kada su se prosječno događala 3 samoubilačka akta godišnje, danas je broj akata povećan sto puta: u razdoblju 2004-2009. diljem svijeta izvršeno je prosječno 300 samoubilačkih akata. Prema najnovijim istraživanjima samoubilački terorizam eskalira u uvjetima vojne okupacije i političke kontrole teritorija koji teroristi smatraju Domovinom. Riječ je o strateškom i racionalnom obliku djelovanja radi ostvarenja političkih ciljeva.
Neobjavljeno predavanje, postoji jedino sažetak.
HRV