Suvremeni terorizam i međunarodna zajednica : eliminacija ili eskalacija terorizma - Bilandžić, Mirko, politolog (2013)
Terorizam predstavlja sjecište politike i nasilja s težnjom prisvajanja moći. Nasilje je sine qua non terorizma i njegovih aktera koji su uvjereni da jedino kroz nasilje u društvu mogu dostići svoje dugoročne političke ciljeve. Suvremeni svijet, kako na nacionalnim razinama, tako i razini međunarodne zajednice, još uvijek nije našao efikasan odgovor protiv terorizma. Zašto? Terorizam je složen fenomen oko kojeg se veže pozamašan broj dilema i kontroverzi. Suvremena akademska istraživanja pridonose dilemama i kontroverzama vezanim uz terorizam u jednom bitnom aspektu. Studije terorizma bitno su pristrane, zanemaruju terorizam u njegovo totalitetu, bez obzira na aktere koji ga provode. Istraživanje nedržavnog terorizma, terorizma koji provode nedržavne terorističke organizacije mainstream je u nizu znanstvenih disciplina. Akademska zajednica time je dominantno „državno orijentirana“, usredotočena je na rješavanje problema nedržavnog nasilja. No, to ne pruža cjelovitu sliku. Znanje o terorizmu, kao proizvod akademskog rada, konstruira terorizam kao socijalni problem koji rješava država, a nikako kao problem državnog nasilja kao takvog. Jesu li time studije terorizma objektivne i sveobuhvatne ili su na neki način parcijalne i pristrane? Može li se stoga govoriti o tome da studije terorizma funkcioniranju kao „ideološka intelektualna grana države“?
Nije objavljen članak već postoji samo sažetak predavanja.
Projekt MZOS
HRV
Keywords: Sigurnosne i ombrambene znanosti; sociologija