Druga strana romanike – ili zašto smo vam lagali ? - Marković, Predrag (2010)
Prikaz knjige (Xavier Barral i Alett, Protiv Romanike? Eseji o ponađenoj prošlosti, izd. Institut za povijest umjetnosti, Zagreb 2009) - osvrće se na neke glavne postavke i sustavno, poglavlje po poglavlje kritički preispituje autorove stavove o pitanjima koje danas pokreće ne samo proučavanje romaničke umjetnosti, koja je po autoru X. Barralu, u velikoj mjeri plod naše romanitčarske vizije prošlosti, već i svih drugih ranijih povijesno-umjetničkih razdoblja o kojima nemamo dovoljno pouzdanih podataka a niti izvorno sačuvanih spomenika.