Hibrid : svakodnevica i suvremena popularna književnost - Vojvodić, Jasmina, profesorica ruske književnosti (Array, 2013)
U tekstu se raspravlja o pitanjima hibrida u suvremenoj popularnoj književnosti. Tekst polazi od definicije hibrida u široj znanstvenoj literaturi, a zatim raspravlja kako se taj termin koristi u kulturi, posebice postkolonijalnoj kritici (Bhabha) te u znanosti o književnosti (Bahtin). Za primjer hibrida u popularnoj književnosti uzeti su romani suvremenoga ruskog pisca Sergeja Minaeva. U njegovim se proznim tekstovima elementi hibrida nadaju na dvije razine. Na prvoj razini (Književni hibrid) uočava se hibridizacija na razini svijeta romana, čija se radnja odvija u multinacionalnim kompanijama, koje su već same po sebi „hibridokorpopracije“. Druga razina (Hibridna književnost) vezana je uz svijet žanrovskoga određenja popularnog romana kao hibridnoga žanra par excellence. Analizom pojedinih elemenata u tekstu se zaključuje da se hibrid multiplicira. Multiplikacija hibrida i brisanje ranije čvrsto utvrđenih granica dovodi do novog oblika – karaokizacije književnosti i kulture (Genis, Ugrešić). Budući da se u Minaevljevoj prozi susrećemo s različitim slojevima hibrida (jezika, identiteta, vlasništva, žanrova), o njoj govorimo kao o karaoke- književnosti. Izvorni jezik: RUS