Suvremena ženska proza u Ukrajini (dnevnici ukrajinskih žena) - Pavlešen, Dariya (Array, 2013)
Polazeći od činjenice da koncepcija svijeta predstavljenog u ukrajinskoj ženskoj prozi kraja ХХ. stoljeća zahtijeva posebnu pozornost, u radu se nastoji pokazati transformacija svjetonazora junakinja (a samim time i autorica) ukrajinske proze od kraja 1990-ih do prvoga desetljeća XXI. stoljeća kroz analizu arhetipa i koncepta doma u ženskoj prozi te promjenu njegova značenja u usporedbi s 1960-ima.