Čovjek i životinje: onomatopejski uzvici u hrvatskom i ruskom jeziku - Mironova Blažina, Irina (Array, 2013)
Članak se bavi kontrastivnom analizom onomatopejskih uzvika u hrvatskom i ruskom jeziku, i to one skupine onomatopeja što ih proizvode životinje, odnosno njihovo glasanje, kao i riječi kojima se čovjek obraća životinjama – dozivajući ih, naređujući im ili tjerajući ih. Tablični prikaz, kojim se ukazuje na sličnosti i razlike tvorbe onomatopeja u oba jezika, analiza njihovih redupliciranih oblika, te glagola kao derivata onomatopejskih riječi dovode do zaključka da u oba jezična i kulturna konteksta prednjače onomatopejski uzvici glasanja životinja, dok se za obraćanje životinjama koristi i veći broj drugih, neonomatopejskih uzvika. No sam tvorbeni i semantički potencijal te leksičke skupine upućuje na važnost njezina poznavanja i pravilnog korištenja kako u nastavi jezika tako i postupku prevođenja s jednog jezika na drugi.