Utjecaj sugestivnosti pitanja i vrste prikazanog materijala na pojavu lažnih sjećanja - Vinšćak, Maks; Vranić, Andrea (2013)
Prema teoriji shema, prisjećajući se nekog događaja, ljudi koriste informacije koje imaju pohranjene o tom događaju, kao i opće informacije/znanje koje imaju pohranjeno o generičkim primjerima tih događaja, što može rezultirati stvaranjem lažnih sjećanja. Cilj ovog istraživanja bio je proučiti utjecaj sugestivnosti pitanja (sugestivna i nesugestivna) i vrste materijala (video-isječak i slijed slika stvarne pljačke) na broj lažnih sjećanja i procjenu sigurnosti u vlastito sjećanje. U složenom 2x2 eksperimentalnom nacrtu sudjelovali su studenti kulturne antropologije (N=121) koji su po gledanju video-isječka ili slijeda slika, ispunjavali sugestivni ili nesugestivni protokol za provjeru pamćenja. Utvrđeno je kako su sudionici u situaciji promatranja slijeda slika imali veći broj lažnih sjećanja (F(1/119)=4, 948 ; p<0, 05) te da nesugestivna pitanja povećavaju broj lažnih sjećanja (F(1/119)=5, 409 ; p<0, 05). Rezultati post-hoc ispitivanja sugeriraju kako nesugestivna pitanja povećavaju broj lažnih sjećanja zbog svoje općenitosti. Procjena sigurnosti u lažna sjećanja pokazala se visokom, neovisno o eksperimentalnim uvjetima i govori u prilog robusnosti ovog nalaza. Čini se kako je riječ o složenoj varijabli koja je vjerojatno pod utjecajem ličnosti i motivacijskih faktora.