Posljedice vala zaduživanja građana u uvjetima ekonomske krize : slučaj dužnika sa stambenim kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima - Rodik, Petra (Array, 2012)
Nakon ljeta 2011. godine postala je općepoznata činjenica da su osobe/obitelji s kreditima s valutnom klauzulom u CHF financijski pogođene velikim porastom iznosa rata kredita. Postavlja se pitanje: kako ćemo ovaj problem označiti? Hoćemo li ga okarakterizirati kao osobnu nedaću onih koji naprosto nisu imali sreće, ili nisu dovoljno pazili pri poslovanju s bankama? Ili ćemo ga prepoznati kao sustavno generiran društveno- ekonomski problem? U izlaganju će, kao temelj za odgovor na ovo pitanje, biti prezentirani podaci kvantitativnog dijela empirijskog istraživanja provedenog u veljači 2012. godine metodom online anketiranja (prigodni uzorak, N=1321). Rezultati istraživanja pokazuju je moguće govoriti o naglom osiromašenju velikog broja građana, koje ima posljedice ne samo na razini obiteljskih praksi preživaljavanja u okolnostima ekonomske krize, već ima posljedice i na razini hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini. Takvi rezultati otvaraju niz mogućih pitanja od kojih kao posebno interesantna za raspravu ističem dva. Prvo, koje su sve društvene posljedice ovog problema (uključujući pojavu za hrvatsko društvo novog tipa beskućnika - dojučerašnjih pripadnika srednje klase)? I drugo, na koji način bankarske prakse iz razdoblja potrošačkog optimizma i ekspanzije zaduživanja generiraju dodatne društvene probleme u okolnostima ekonomske krize (još jednom podruštvljujući trošak, a privatizirajući profit)?