Učiteljevo zadovoljstvo temeljnim čimbenicima izvannastavnih aktivnosti - Jurčić, Marko, pedagog (2008)
Učiteljevo zadovoljstvo u oblikovanju i izvođenju izvannastavnih aktivnosti reflektira se: na doživljaj potpore od strane školske uprave (komunikacija, prostor, sredstva, oprema), na slobodu u izboru programa izvannastavne aktivnosti (omogućavanje učitelju da vodi onu izvannastavnu aktivnost za koju ima sklonost), na način uključivanja učenika u program izvannastavnih aktivnosti (uključenost učenika u skladu sa sposobnostima, potrebama i interesima) te na stručno osposobljavanje učitelja (usvajanje znanja i stjecanje sposobnosti na seminarima i radionicama u organizaciji stručnih institucija) kao temeljnim čimbenicima izvannastavnih aktivnosti. Rad predstavlja statistički obrađene i interpretirane rezultate. Utvrđeno je da nema signifikantne razlike između ispitanika s obzirom na spol, tip razreda i tip škole u njihovu zadovoljstvu potporom od strane školske uprave. No, utvrđeno je da su učitelji s više od 20 godina staža zadovoljniji potporom od strane školske uprave u odnosu na mlađe učitelje, posebice u odnosu na učitelje koji imaju do 10 godina staža. Utvrđeno je da ne postoji statistički značajna razlika između ispitanika s obzirom na spol na subskali samostalnost u izboru programa. Međutima, utvrđena je razlika između ispitanika s obzirom na staž, tip škole i tip razreda, učitelji s više od 20 godina staža i učitelji gradskih škola zadovoljniji su samostalnošću u izboru programa izvannastavne aktivnosti u odnosu na mlađe učitelje i učitelje prigradskih škola, samostalnošću u izboru programa izvannastavne aktivnosti najzadovoljniji su učitelji 4. razreda, a najmanje su zadovoljni učitelji kombiniranih odjela. Istraživanje ne potvrđuje postojanje statistički značajne razlike između ispitanika u njihovu zadovoljstvu na subskali uključenost učenika u izvannastavne aktivnosti s obzirom na staž, tip škole i spol. Međutim, dobiveni su statistički značajni učinci na subskali uključenost učenika u izvannastavne aktivnosti s obzirom na tip razreda, najzadovoljniji su učitelji 4. razreda, a najmanje su zadovoljni učitelji kombiniranih razrednih odjela. Utvrđeno je da ne postoji statistički značajna razlika između učitelja u njihovu zadovoljstvu na subskali stručno usavršavanje s obzirom na spol, tip razreda i tip škole. Učinak staža na subskali stručno usavršavanje statistički je značajan. Učitelji s više od 20 godina staža zadovoljniji su stručnim usavršavanjem u odnosu na učitelje između 10 i 20 godina staža. Osobito su nezadovoljni učitelji s manje od 10 godina staža.