Spremnost roditelja za sudjelovanje u razrednim i školskim aktivnostima - Jurčić, Marko, pedagog (2009)
U središtu ovoga rada su pitanja i potrebe partnerstva škole i obitelji. U teorijskom dijelu rada prikazane su neke akademske spoznaje i promišljanja partnerstva roditelja i učitelja, u empirijskom dijelu prikazane su konceptualne osnove istraživanja, a zadnje poglavlje donosi nalaze istraživanja i interpretaciju rezultata o spremnosti roditelja za sudjelovanje u razrednim i školskim aktivnostima. Rad donosi teorijsku elaboraciju vrijednosti i mogućnosti razvoja spremnosti roditelja za sudjelovanje u razrednim i školskim aktivnostima. Rezultati istraživanja pružaju uvid u povezanost spremnosti roditelja za sudjelovanje u razrednim i školskim aktivnostima sa stupnjem njihova obrazovanja, dobi i spolom djeteta. Visoko obrazovani roditelji spremniji su sudjelovati u razrednim i školskim aktivnostima u odnosu na roditelje s osnovnom i srednjom školom. Sukladno drugoj hipotezi, ne postoji statistički značajna razlika među ispitanicima s obzirom na spol djeteta. Utvrđeno je da su roditelji djece 7. razreda spremniji sudjelovati u razrednim i školskim aktivnostima u odnosu na roditelje djece 3. razreda. U ispitivanje je uključeno 1050 roditelja učenika 3. i 7. razreda iz sedam zagrebačkih osnovnih škola.