Tehnologija i nastavni proces - Kolak, Ante (Array, 2009)
Autor je u ovom radu aktualizirao didaktiku medija. Daje smjernice za integraciju tehnologije u nastavni proces. Uvodni je dio ovoga rada autor posvetio terminološkim odrednicama i dilemama vezanim uz obrazovnu tehnologiju, nastavnu tehnologiju, i tehnologiju općenito. Autor preuzima klasifikaciju obrazovne tehnologije na tri razine: nisku, srednje složenu i visoku. U radu se ističe korelat između nastavne tehnologije i učenika s teškoćama pri usvajanju nastavnog gradiva. Izdvaja tri sastavnice umrežavanja nastavne tehnologije a načinu ustrojavanja nastave daje posebnu pozornost. Tako daje rastući niz za vrste nastave s obzirom na kriterij uporabe nastavnih pomagala u nastavi. Autor predstavlja rezultate istraživanja koji ukazuju na nespremnost učitelja za primjenu novih dostignuća obrazovne tehnologije. Kao izrazito bitnim izdvaja četiri osnovna načela pri ispravnom primjenjivanu nastavne tehnologije.. U vezi s postavljenim načelima predložena je i kontrolna lista za učitelje vezana uz izbor nastavne tehnologije.