Razvoj poduzetničke kompetencije - Hrvatić, Neven (Array, 2013)
Poduzetništvo ne možemo jednoznačno odrediti jer se odnosi na različite aktivnosti stvaranja vrijednosti uz primjenu analitičkog promišljanja, kreativnosti, inovativnosti, upornosti i odgovornosti, a može se razviti/razvijati u različitim, ne samo gospodarskim, kontekstima, ono je i novi način promišljanja, uočavanja mogućnosti i realizaciju novih vrijednosti, temeljem sposobnosti i motivacije pojedinca za samostalno (i/ili u timu), stvaranje. Odgoj i obrazovanje za poduzetništvo podrazumijeva široki spektar potrebnih znanja i sposobnosti za razvoj kulture kreativnosti, inovativnosti, kompetitivnosti, uz poticanje razvoja osobnosti i socijalnih odnosa, kao i promjene odgojno-obrazovnog sustava uz posljedice na svim segmentima: obrazovnim/nastavnim sadržajima, didaktičko- metodičkim odrednicama i evaluacijskim modelima. Sukonstrukcija školskog kurikuluma, u kontekstu razvoja poduzetničke kompetncije, odnosi se na kontinuirano, razvojno planiranje u kojem neposredno sudjeluju profesori, učenici, stručni suradnici (pedagozi, ravnatelji, roditelji i okružje), uz usmjerenost na postignuće (uspjeh), ustrajnost, kreativnost, razvoj sposobnosti donošenja odluka, uočavanja i procjene rizika, odnosu prema drugima (timskom radu), kroz usvajanje različitih interpersonalnih odnosa (suradnja, razmjena, sudjelovanje, vođenje, pregovaranje), razvijanje jezičnih sposobnosti (verbalna i neverbalna komunikacija, pismeno i usmeno izražavanje), razvijanje vizualnih sposobnosti (promatranje, opažanje), te razvijanje misaonih sposobnosti (analiziranje, interpretiranje, vrednovanje, iznošenje sudova, logičko zaključivanje, uspoređivanje).