Specifičnosti odgoja i obrazovanja Roma u Hrvatskoj - Hrvatić, Neven (2013)
Konceptualizacija odgoja i obrazovanja za Rome svakako treba uvažiti zahtjeve okružja (u okviru redovnog školskog sustava) i Roma, u pravcu konstrukcije nove integrativne škole, a ne mehaničke rekonstrukcije postojeće. Pojava dvostrukog marginaliziranja romske djece u školi i sredini, te neznatni rezultati često dovode do zamora i kod učitelja i kod djece. Školovanje romske djece je imanentno društveno (u socio- političkom kontekstu), a ne usko pedagoško pitanje. Naglasak na poštivanju obveznosti, veći broj djece Roma u školi, stvara i povoljniju društvenu klimu i smanjivanje mogućih konflikata (agresivnosti ili odbijanja) između sredine i Roma, uz potrebu posvećivanja veće pozornosti interkulturalnom obrazovanju u sklopu reformi školskih sustava i nastojanja uvođenja europske dimenzije u obrazovanje Roma