Between Auschwitz and Siberia: James Joyce, Danilo Kiš, and a Zoning of Totalitarianism - Jukić, Tatjana (Array, 2013)
Ako je korpus Danila Kiša obilježila opsesija prikazom totalitarizma (nacizma i staljinizma), simptomatično je što se kroz tu opsesiju kao kakva sistemska metonimija proteže književnost Jamesa Joycea. Rad se bazira na argumentu da je takav Joyce u Kišu pozicija koja omogućuje ili čak zahtijeva detotalizaciju totalitarizma, a prema analizi političkih konfiguracija nesvedivih na totalizaciju političkog iskustva. Nadalje, upravo je to pozicija gdje se, iz Kiševe literature, relacija nacizma i staljinizma može artikulirati kao relacija Lacanove psihoanalize i njezine kritike kod Gillesa Deleuzea.