Poslovna znanja u funkciji razvoja : gospodarska diplomacija u Republici Hrvatskoj - Bilandžić, Mirko, politolog (Array, 2013)
Gospodarska diplomacija postaje sve važnija u međunarodnim odnosima i diplomaciji. Ona se odnosi na aktivnosti diplomatske službe usmjerene na povećanje izvoza, privlačenje stranih ulaganja te sudjelovanje u radu međunarodnih ekonomskih organizacija. Strateški ciljevi su joj promoviranja mogućnosti nacionalnog gospodarstva i poduzeća na svjetskim tržištima (jačanje viših oblika gospodarske suradnje), zaštita nacionalnih (ekonomskih) interesa u međunarodnim ekonomskim odnosima i vanjskoekonomskoj suradnji (izvozni i uvozni poslovi i dr.) te utvrđivanje instrumenata i mehanizama za njihovo provođenje. Prema rezultatima empirijskog istraživanja u Republici Hrvatskoj vitalne diplomatsko-gospodarske institucije imaju različita shvaćanja koncepta gospodarske diplomacije. Rezultati pokazuju i ovdje ne postoji nacionalni sustav gospodarske diplomacije pa je njegova uspostava prijeko potrebna za jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, gospodarskog rasta i razvoja te hrvatske nacionalne moći u međunarodnom okružju.