Češki, makedonski i hrvatski etnonimski poredbeni frazemi - Ribarova, Slavomira (2013)
Rad se bavi analizom frazema poredbene strukture s etnonimskom sastavnicom zastupljenom vlastitom imenicom u češkom, makedonskom i hrvatskom jeziku. Na osnovi analiziranog korpusa zaključuje se da zastupljenost istog etnonima u frazemima ne podrazumijeva njihovu identičnu produktivnost niti automatsko prihvaćanje istih etničkih stereotipa. Interkulturalna raznolikost zabilježena u svim trima jezicima potvrđuje da su stereotipi predodžbe koje dijele ljudi s istom kulturnom osnovom i koje posredno svjedoče o sličnostima i razlikama u konceptualizaciji svijeta.
Projekt MZOS