Uz skulpturu Ikara iz Daruvara - Sanader, Mirjana (Array, 2012)
Povod je pisanju ovoga rada jedan kipić koji se čuva u dvorcu Drašković u Daruvaru, a dosad je u literaturi imao nekoliko različitih atribucija. Budući da je cilj rada analiza ikonografije Ikarovih prikaza u skulpturi, prikupljene su i analizirane sve rimske skulpture koje prikazuju antičkoga mitskog Ikara. Osim toga istražuju se eventualne razlike u ikonografiji između skulpturalnih prikaza Ikara i prikaza Ikara u drugim umjetničkim medijima. Isto se tako pokušava utvrditi tipologija njegovih prikaza na kipovima. Zahvaljujući ikonografskoj analizi, moći ćemo napokon atribuirati i kipić iz Daruvara, ustanoviti kojemu tipu prikaza pripada i kronološki ga preciznije odrediti.