Nove spoznaje o Vladanu Desnici - Marinković, Dušan, profesor književnosti (Array, 2010)
Autorov je cilj interpretirati nekoliko manje poznatih aspekata života i umjetničkog stvaranja Vladana Desnice, a o kojima se do sada znalo malo ili gotovo ništa. Iz šireg sociokulturnog konteksta pokušava otvoriti nova pitanja s njima u vezi te skrenuti pažnju na nove spoznaje o Desničinu radu i životu do kojih je došao radom na dva toma Hotimičnog iskustva/Diskurzivnoj prozi Vladana Desnice te pišući Biografiju Vladana Desnice. Dakle, riječ je o uvidima stečenima proučavanjem autorove zaostavštine, arhivske građe pohranjen u arhivima kulturnih, znanstvenih i društvenih institucija te arhiva pojedinaca s kojima je Desnica za života bio u određenom odnosu.