Reljefi bjelokosnog plenarija iz Riznice zagrebačke katedrale: problemi interpretacije - Milinović, Dino (Array, 2011)
Reljefi o kojima će biti riječ u ovoj studiji središnji su dio predmeta iz Riznice Zagrebačke katedrale koji je u literaturi postao poznat kao «bjelokosni plenarij». Potječu iz razdoblja u kojemu su predmeti specifične liturgijske namjene, u pravilu manjih dimenzija, često tematski bogatiji, stilski reprezentativniji i po svojoj namjeni sadržajniji od sačuvanih primjera »monumentalne« umjetnosti. U tom smislu, u prethodnim radovima koji su se bavili plenarijem – vjerojatno najdragocjenijom umjetninom u Riznici, o čemu svjedoči i činjenica da je ljubomorno čuvana sve do danas – nastojao sam rekonstruirati njegovo izvorno značenje i ulogu u «konstrukciji » identiteta novo osnovane kraljevske biskupije, na području između Save i Drave, koje će krajem XI. stoljeća postati od presudne važnosti za pretenzije mađarske krune. U tim radovima nije bilo mjesta za pobliže određenje mjesta i vremena nastanka četiri bjelokosna reljefa, koji su najstariji i najvredniji dio plenarija.