Rethinking the Traditional in Ethnographic Film: Representation, Ethics and Indigeneity - Borjan, Etami (Array, 2013)
Ernesto De Martino jedan je od najznačajnijih talijanskih etnologa koji je istraživao utjecaj katoličanstva na poganske obrede u pokrajinama na jugu Italije. Zbog njegovog kritičkog odnosa prema uvriježenim eurocentričnim kategorijama u poslijeratnoj europskoj antropologiji, smatraju ga pionirom moderne talijanske antropologije. Najpoznatiji je po istraživanju tarantizma - glazbeno-plesnog obreda koji se često prakticirao na jugu u poslijeratnoj Italiji. Osim istraživanja talijanskih magijskih fenomena, De Martino se bavio odnosom religije i magije u modernom svijetu te utjecajem katoličanstva na narodnu vjersku tradiciju. U kasnijim djelima, pod utjecajem Antonija Gramscija, sve više se počinje baviti subverzivnom ulogom poganskih obreda u odnosu na hegemonijsku kulturu.