Sociološka misao Louisa Dumonta - Kalanj, Rade (Array, 2011)
U radu se tematizira Dumontova antropološka i sociološka teorija o razlici Zapadno- evropskog društvenog karaktera koji proizlazi iz principa jednakosti s jedne strane i hijerarhijskog karaktera nekih istočnih društava, prije svega indijskog (kastinski sustav), kojeg Dumont određuje kao homo hierarchicus. Da bi objasnio tu razliku i pokazao što je homo aequalis kao specifičnost karaktera zapadnog čovjeka Dumont rekonstruira cijelo jedno razdoblje zapadno evropskog mišljenja, od fiziokrata, preko Lockea, Mandevillea, A, Smitha i Marxa i na taj način pokazuje kako se u njihovim elaboracijama oblikuje moderni individualizam zapada, koji se u ekonomskoj terminologiji karakterizira kao homo economicus.