Teorijsko suočavanje s izazovom identiteta - Kalanj, Rade (Array, 2008)
Rad pod naslovom Teorijsko suočavanje s izazovima identiteta (R. Kalanj) propituje suvremene tematizacije identiteta na dvije razine. Na prvoj se razini rekapitulira geneza sociološkog interesa za identitetsko pitanje i prikazuju neki pristupi u tumačenju identiteta. Autor dijagnosticira dva oprečna stajališta: esencijalističko (unaprijed zadana determinirajuća obilježja biti ljudskog djelovanja) i antiesencijalističko (poricanje ili relativiziranje takvih pretpostavki i subjektivni izbor) i ukazuje na njihovu relativizaciju. Rad ukazuje na važnost relacijskog stajališta i konkretnu društveno-povijesnu perspektivu, pa se identitet shvaća kao promjenjiva individualna ili kolektivno-društvena tvorba koja se manifestira kao element moći i socijalne borbe za priznanje. Na drugoj se razini propituje odnos između liberalnog i u posljednje vrijeme naglašenog komunitarističkog shvaćanja identiteta nastalog iz kritike « ; liberalnog atomizma» ; . Komunitaristička tendencija izražena je u globalizacijskim procesima i služi za priznavanje kolektivnih prava. Komunitarizam se izražava i u tranzicijskim okolnostima pa autor zaključuje da su teorijski i ideološki iskazi o hrvatskom društvu uglavnom komunitaristički.