Utjecaj facijalnih ekspresija i atraktivnosti lica na percepciju vremena - Tomas, Jasmina (Array, 2013)
Percepcija vremena jedan je od važnih adaptivnih mehanizama koji ljudima omogućava snalaženje u svakodnevnom životu. Rezultati mnogih istraživanja govore u prilog tome da ljudi posjeduju sposobnost točne procjene vremenskih intervala, od nekoliko milisekundi pa sve do nekoliko sati. Unatoč tome, doživljaj vremena pod utjecajem je brojnih kontekstualnih čimbenika, te je kao takav podložan određenim odstupanjima od fizikalnog poimanja vremena. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj emocionalnih ekspresija i dosad neispitivane varijable atraktivnosti lica promatrane osobe, na percepciju protoka vremena. Istraživanje je provedeno prema faktorijalnom zavisnom nacrtu s tri nezavisne varijable: facijalna ekspresija (ljuta i neutralna), atraktivnost lica (atraktivno i neatraktivno) i duljina vremenskih intervala (sedam vremenskih intervala u rasponu od 400 do 1600 ms). Sudionice, studentice Filozofskog fakulteta (N=190) su metodom vremenske bisekcije procjenjivale vrijeme trajanja prezentiranih ženskih lica različitih facijalnih emocionalnih ekspresija i atraktivnosti lica za različite duljine prezentacije podražaja. Rezultati su pokazali da se facijalna ekspresija ljutnje percipira duljom u odnosu na neutralnu, pri čemu je spomenuti utjecaj izraženiji kod većih duljina trajanja podražaja. Osim navedenog, vrijeme prezentacije ljutih atraktivnih lica procijenjeno je duljim u odnosu na ljuta neatraktivna lica, dok u slučaju neatraktivnih ekspresija varijabla atraktivnosti nije utjecala na procjene duljina trajanja podražaja. Dobiveni rezultati interpretirani su pod vidom modela unutarnjeg sata te upućuju na važnost uloge pobuđenosti organizma u doživljaju protoka vremena. U skladu s ovim modelom, povišena razina pobuđenosti ubrzava rad hipotetskog mehanizma odgovornog za percepciju vremena što posljedično dovodi do precjenjivanja trajanja vremenskih intervala.