Kultura intenzivnoga majčinstva kao izazov za suvremenu pedagogiju - Kušević, Barbara (2013)
U radu se govori o intenzivnome majčinstvu, filozofiji odgoja koja počiva na uvjerenju da su biološke majke glavne zadužene za zadovoljavanje svih djetetovih potreba te da je majčinstvo uloga koja u životu žene mora imati primat nad svim ostalim ulogama. Sažimajući pogled na majčinstvo nekad i danas, nastoji se argumentirati da je kultura intenzivnoga majčinstva fenomen suvremenoga društva, oblikovan različitim teorijskim orijentacijama koje su tijekom novije povijesti apostrofirale krucijalnost majke u životu djeteta, potom novim shvaćanjem djeteta i djetinjstva u suvremenome društvu te različitim promjenama u širemu društvenom kontekstu. Svrha je rada argumentirati zbog čega je kultura intenzivnoga majčinstva izazov za suvremenu pedagogiju pa se u radu opisuju fenomeni alfa majčinstva, helikopter roditelja i prezaštićivanja djeteta kao neke od manifestacija ovoga fenomena, dok se u završnome dijelu daju sugestije načina na koje pedagogija na opisane izazove može odgovoriti.
Projekt MZOS
HRV