O ranokršćanskoj službi ostijarija uz objavu jednog natpisa iz Šuplje crkve u Solinu - Sanader, Mirjana (Array, 2013)
U depou Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu čuvaju se dva ulomka prednjeg dijela sarkofaga koji su pronađeni tijekom Dyggveovih arheoloških istraživanja Šuplje crkve u Solinu 1931. god. Na svakom je ulomku bio uklesan i po jedan natpis iz kojih, između ostaloga, možemo pročitati da su u sarkofagu bile pokopane najvjerojatnije dvije muške osobe koje su obnašale jednu od kršćanskih ordes minores službi.Već su najranije kršćanske zajednice bile organizirane unutar sebe što je bilo moguće ostvariti samo djelovanjem crkvenih službenika. Iako o nekim službama ne znamo previše, jasno je da u to vrijeme crkvene zajednice vode biskupi uz pomoć prezbitera i đakona, a pomažu im više različitih službenika. Kako su se ovi ljudi birali u službe, koliko su one trajale i koje su im bile radne obveze, nije još uvijek potpuno razjašnjeno. Cilj ovoga rada je, uz objavu do sada nepoznatog natpisa, istražiti službu ostijarija u Dalmaciji na primjeru natpisa iz Šuplje crkve uz pomoć analize drugih sačuvanih natpisa koji spominju ovu ranokršćansku crkvenu djelatnost.