S one strane kanona – historizacija, norma i vrijednost - Protrka Štimec, Marina (Array, 2012)
Rasprava o književnom kanonu uputila je na niz međusobno povezanih društvenih, povijesnih i estetskih procesa koji utječu na stvaranje nacionalnog književnog kanona. Proučavanje načina na koje se proizvodi klasik ta pojedinačna, “univerzalna” estetska činjenica, kroz kulturalistička i ideološka čitanja pretvorilo se u otkrivanje različitih hijerarhizacija, denivelacija i svih proizvedenih razlika na kojima nastaje i koje proizvodi kanon. Pri tom se ispostavilo kako jednaku moć u konstrukciji kanona imaju tekstovi koji ga izdvajaju i slave, kao i oni koji ga dovode u pitanje, izobličavaju i ironiziraju. U članku se uvodi kontrakulturalistička perspektiva koja nasuprot spomenutim historizacijskim postupcima postavlja tezu o nepotkupljivoj autonomiji estetskog, o transformativnoj sposobnosti koja je implicitna estetkom činu (događaju), čime uvijek iznova ostaje izvan korumprirajućih društvenih mehanizama, uvijek na granici, na margini i u prostoru rašivanja i subverzije.