Pravda iznad osvete i strasti: ideja povijesti u Smrti Smail-age Čengića Ivana Mažuranića - Protrka Štimec, Marina (Array, 2012)
U radu se nudi čitanje Mažurnićeva spjeva kroz alegorijski modus, u otklonu prema povijesno provjerljivoj referencijalnosti djela čime se otkrivaju implicitne predmoderne ideje povezane s konceptom "teologije naroda", pri čemu se ne zagovara, kao što je to slučaj u tada recentnoj književnoj praksi, povratak zlatnog doba nacije, već ostvarenje novog doba slobode koje će se doseći svrgnućem postojećih, nepravednih iako legitimnih, struktura vlasti. U ime načela ljudske slobode i božanske pravednosti, Ivan Mažuranić u ovom svom tekstu zagovara društveni prevrat i anarhiju kao sredstvo ozbiljenja slobode.