U strahu su velike oči - Ra/stvaranje modernog subjektiviteta u Kiklopu Ranka Marinkovića - Protrka Štimec, Marina (Array, 2012)
Iz perspektive stvaranja i rastvaranja subjektivnosti strahom progonjenog i motiviranog glavnog lika, roman Kiklop Ranka Marinkovića može se tumačiti kao implicitno svjedočanstvo raspada modernog subjekta i kao antimodernistički tekst kojim se prokazuje optimizam prosvjetiteljskog pokreta, njegovo povjerenje u zakonodavstvo razuma i civilizacijska dostignuća.