Igra folklora i rituala o(ko) povijesti u suvremenom makedonskom teatru : (na primjeru Divljeg mesa Gorana Stefanovskog) - Baković, Ivica prevoditelj (Array, 2011)
Veza rituala i kazališta seže u same početke povijesti kazališta, a time i u same početke civilizacije. Kazališno je od čovjekova života neodvojivo, a tome idu u prilog sve brojnije studije niza teatrologa, antropologa, etnografa pa i samo dramsko stvaralaštvo niza dramatičara kroz povijest ili pak kazališne prakse niza „ ljudi od kazališta“ , posebice tijekom 20. stoljeća. Makedonska kazališna tradicija vezana je tako uz narodno stvaralaštvo, iz kojeg takoreći potječe, a to svoje praiskonsko konstantno pri/kazuje, izvodi i problematizira makedonska drama od pučke drame i pučkih kazališnih praksi sve do suvremenih i najsuvremenijih dramskih ostvarenja. U svom radu pokušat ću se osvrnuti na mjesto folklornih i ritualnih elemenata u prikazivanju povijesti u suvremenoj makedonskoj drami i to na primjeru drame Divlje meso Gorana Stefanovskog, imajući u vidu i širi okvir tzv. suvremene povijesne drame i filozofiju povijesti koju takav teatar izvodi.