Zagreb kao kazališno mjesto pamćenja - Baković, Ivica prevoditelj (2013)
Prostor grada neraskidivo je povezan s kazalištem, bilo da je riječ o mjestu koje kazalište zauzima na planu grada od njegovih prapočetaka pa sve do danas, bilo da je riječ o mjestu koje grad zauzima u drami i na pozornici kao prostor u kojemu se neka radnja odvija. Kazalište u gradu mjesto je pamćenja (Nora) u smislu spomenika u kojem se, s jedne strane, odražava neki stil, neko vrijeme, te ono predstavlja još jedan vremenski sloj u arhitekturi grada, a s druge strane, odražava javna i politička povijest grada. Grad pak je u kazalištu mjesto pamćenja u smislu znaka koji dobiva funkciju nijemoga lica (Hugo). S tim početnim premisama na umu u tekstu će se analizirati hrvatski dramski tekstovi u kojima se Zagreb može prepoznati kao mjesto pamćenja, ali i koji su se svojom izvedbom na neki način upisali u (kazališnu) povijest Zagreba.