Trening radnog pamćenja: Provjera efekata transfera i dugotrajnosti - Tkalčević, Barbara (Array, 2013)
Evaluacije različitih programa kognitivnog treninga uobičajeno pokazuju značajna poboljšanja uratka na treniranim kognitivnim zadacima, uz slabija ili neznačajna povećanja na nepovezanim kognitivnim zadacima. U ovom je istraživanju korišten adaptivni trening pomoću dvostrukih n-unatrag zadataka (Jaeggi i sur., 2008). U dvostrukom n-unatrag zadatku sudionik treba pamtiti nizove istovremeno zadanih vidnih i slušnih podražaja te, ovisno o razini zadatka, reagirati pritiskom na odgovarajuću tipku ukoliko je trenutno prezentirani podražaj jednak onom prezentiranom n podražaja ranije. Razinu zadatka određuje uspjeh sudionika u prethodnoj seriji podražaja. U istraživanju je sudjelovalo N=42 sudionika (studenata psihologije), podijeljenih u eksperimentalnu (n=18) i aktivnu kontrolnu (n=24) skupinu. Trening se sastojao od 15 sesija (cca. 25 min), dok su sudionici aktivne kontrolne skupine su u jednakom vremenskom trajanju igrali kompjuteriziranu verziju igre Čovječe, ne ljuti se. Istraživanjem smo željeli ispitati učinke treninga na sposobnosti različite od treniranih - fluidno rezoniranje, pažnju i prostorno pamćenje – kako bismo provjerili mogućnost transfera te ispitali dugotrajnost tih efekata. Stoga smo u tri točke mjerenja (predtest, posttest i praćenje nakon 6 mjeseci) primijenili Test fluidnog rezoniranja (CFT-3 ; Cattell, 2000), Test pažnje i koncentracije (d2 ; Brickenkamp, 1999) i Test prostornog pamćenja (TPP ; Vranić, 2011). Rezultati su pokazali značajna poboljšanja uratka eksperimentalne skupine u odnosu na kontrolnu skupinu na ispitanim mjerama neposredno nakon završetka treninga radnog pamćenja. Iako sudionici obje skupine tijekom vremena postižu sve bolje rezultate na primijenjenim testovima, poboljšanje sudionika eksperimentalne skupine je veće na svim mjerama, kroz sve točke mjerenja.