Ograničenje temporalne pažnje: nalazi istraživanja i teorijska osnova treptaja pažnje - Vranić, Andrea (2009)
Istraživanja temporalnog procesiranja uglavnom uključuju postupak brzog serijalnog vidnog zadavanja podražaja (eng. rapid serial visual presentation - RSVP), a zadatak ispitanika je detekcija ili identifikacija nekog unaprijed određenog ciljnog podražaja. Pretpostavka ranih istraživanja temporalnog procesiranja bila je da samom detekcijom ciljnog podražaja mehanizmi pažnje ostaju u potpunosti slobodni za analizu sljedećih podražaja. Međutim, istraživanja obavljanja dva istovremena zadatka upotrebom RSVP-a pokazala su kako to nije sasvim točno. U osnovnoj paradigmi istraživanja temporalne pažnje od ispitanika se najčešće traži identifikacija jednog i detekcija nekog drugog podražaja u zadanom nizu. Nalazi pokazuju kako po uspješnoj identifikaciji prvog ciljnog podražaja postoje veliki deficiti u procesiranju drugog ciljnog podražaja koji mogu trajati i do 700ms. Pojava je nazvana treptajem pažnje (eng. attentional blink) u pokušaju naglašavanja sličnosti ograničenja temporalne pažnje uzrokovane njenim treptajem s ograničenjem vidnog procesiranja nastalog zbog treptaja oka. U ovom je radu prikazan tijek i osnovni nalazi istraživanja treptaja pažnje u posljednjih 15ak godina te je dan pregled dosada predloženih teorijskih objašnjenja ove pojave.
Projekt MZOS
HRV