Može li se pamet stvarno izmjeriti? Individualne razlike i sposobnosti - Vranić, Andrea (2009)
Ima nas svakakvih, kaže izreka. Da se ljudi međusobno razlikuju po čitavom nizu osobina, bilo je oduvijek jasno. Već se Hipokritu (460-377. pr. Kr.) činilo da prema osnovnom temperamentu možemo biti srčan sangvinik, žučljiv kolerik, trom flegmatik ili sjetan melankolik (slika 1). No, s time koliko smo uspješni u životu temperament i nema puno veze. Kažu, međutim, da inteligencija ima. Dakle, samo da nju nabavimo i sve riješeno! Ili možda ipak ne? Nakon stotinjak godina istraživanja, i pokušaje osvajanja iz najrazličitijih znanstvenih perspektiva, inteligencija se ne predaje. Inteligentno ponašanje ne prestaje intrigirati istraživače. U početku koncentrirani na prirodu inteligencije, u posljednjih 25-30 godina znanstvenici su izrazito proširili ovo područje, kao što, uostalom, i sama inteligencija zadire u gotovo sve sfere ljudskog djelovanja. O tome što je to inteligencija, kako ju izmjeriti, može li se « nabildati» , i je li nakon toga uspjeh zagarantiran – pročitajte ovo poglavlje, pa procijenite sami.
Projekt MZOS
ENG