Savremeni udžbenik prirode i društva u funkciji razvoja sposobnosti kreativnog mišljenja - Kolak, Ante (Array, 2012)
Udžbenik je toliko specifičan medij da, bez obzira na veliku konkurentnost novijih i sofisticiranijih izvora znanja, i dalje s lakoćom opstaje u nastavi. Postavke o didaktičkom oblikovanju udžbenika razvijaju se u skladu s didaktičkom teorijom i u saglasju su s ostvarenjem savremenih ciljeva vaspitanja i obrazovanja. Razvoj kreativnog mišljenja jedan je od bitnih ciljeva savremenog vaspitanja i obrazovanja, pa je ostvarenje ovog cilja pri dizajnu udžbenika polazište za empirijsku analizu u ovom radu. Jednu od odlika kvalitetno didaktički oblikovanog udžbenika čine zadaci koji razvijaju sposobnost kreativnog mišljenja. Stoga je i empirijski deo ovog rada usmeren na analizu upravo navedene odlike i to na primeru udžbenika prirode i društva - nastavnog predmeta koji je vrlo kompleksan i koji predstavlja podlogu za razvoj brojnih učeničkih znanja, sposobnosti i umeća važnih za život.