Zadarski statut - Nikolić Jakus, Zrinka (Array, 2013)
U radu se prikazuju odredbe zadarskog statuta iz 14. stoljeća kojima se nastoji spriječiti sukob interesa nositelja vlasti. Iako je teško uspoređivati društveno-pravno uređenje srednjovjekovnih komuna s današnjima, može se zaključiti da je postojala namjera da se svim građanima u skladu sa staležom osigura pravičnost, kao i da se u sudionicima u vlasti – koje je u kasnosrednjovjekovnom periodu doduše ograničeno na određeni broj punoljetnih muškaraca iz zatvorene društvene skupine - zajamči ravnopravnost sudjelovanja u izbornom procesu i sudskom postupku.