Nezaobilazni subjekt ("Romantizam i pitanja modernog subjekta", ur. Josip Užarević, Disput, Zagreb 2008) - Perica, Ivana (Array, 2008)
Tekst daje pregled nad člancima objavljenim u zborniku "Romantizam i pitanja modernog subjekta", i to na način da tekstove grupira ne isključivo s obzirom na nacionalne filologije kojim se bave, nego i s obzirom na tematske komplekse romantizma koji su u zborniku podjednako zastupljeni: sintetski pregledi romantizma i romantičkog, diskurzivna tvorba nacije u slavenskim romantizmima, fantastička književnost itd.