Natuknice o naglasku imenica u dativu i lokativu jednine u nekim govorima s novoštokavskim naglasnim sustavom kao smjernice za standardizaciju hrvatskoga jezika - Benić, Mislav (Array, 2009)
U radu se uspoređuje naglasak u lokativu i dativu jednine kakav propisuju hrvatske gramatike s naglaskom u istim oblicima u nekoliko štokavskih govora. Na temelju istraženih govora pokušava se i donekle razjasniti razjedinjenost gramatika u pogledu rekcije prijedloga prema. Utvrđuje se da je razlika između dativa i lokativa u većini štokavskih govora očuvana samo rudimentarno. Što se tiče prijedloga prema, uviđa se težnja da u onim govorima kod kojih postoji razlikovanje dativa i lokativa, kratke jednosložne osnove n. p. c a-vrste imaju s tim prijedlogom silaznu, a duge osnove uzlaznu intonaciju. Na kraju se rada daje nekoliko razloga za ukidanje i protiv ukidanja lokativa.