Matični Shakespeare - Lupić, Ivan (2009)
Rad raspravlja o mjestu Shakespearea u matici hrvatske kulture osvrćući se osobito na probleme povijesti Shakespeareova teksta, pitanje sabranih djela te gotovo stoljetna nastojanja Matice hrvatske da objavi sabranog Shakespearea na hrvatskom jeziku. Donosi se također i kritička ocjena najnovijeg prijevoda Shakespeareovih djela na hrvatski jezik (preveo Mate Maras).