Danteova mistična vizija u imaginariju Camillove 'Ideje teatra' - Gabrielli, Francesca Maria (Array, 2012)
Nakon nekoliko uvodnih napomena o filozofskim načelima teorije pamćenja na kojoj se temelji Camillov mnemonički izum, rad razmatra zaključke pomnog čitanja Ideje teatra tragom dijaloga između Delminijeva djela i Danteove Božanstvene komedije, kako bi naznačio jedan od mogućih pristupa mnemoničkoj zagonetki renesansnoga teatra pamćenja. Vizualizacija kriptoslike Kristova raspela, koju potencijalno aktiviraju tekstualni i intertekstualni signali posijani u tekstu, potkrepljuje pretpostavku da anamnezu božanskoga u čovjeku prema kojoj stremi mnemoničko-spoznajni proces valja čitati kao put do obogotvorenja korisnika—čitatelja i/ili promatrača— Camillova teatra.