Govorne pogreške studenata tehničkih studija - Kovač, Mirjana Matea; Horga, Damir (2010)
Ovaj rad ispituje distribuciju i učestalost pojavljivanja govornih pogrešaka u hrvatskom jeziku kod studenata tehničkih studija. U svim zadacima sintaktička pogreška je najzastupljenija kategorija. Slijede leksičke i morfološke te fonološke pogreške koje se najrjeđe pojavljuju. Istraženo je kako kognitivna složenost zadatka utječe na pojavljivanje pogrešaka. Učestalost leksičkih i fonoloških pogrešaka nije ovisna o vrsti zadatka, dok se sintaktičke pogreške statistički značajno češće pojavljuju kod prepričavanja kronološkog redoslijeda radnji u odnosu na zadatke kraćeg trajanja i drugačije prirode. Prepričavanje je kognitivno složen proces, pri čemu je govornikova pažnja usmjerena prema planiranju i organizaciji govornih činova pod pritiskom vremena, a govornikov sustav često ne uspijeva uskladiti procese proizvodnje na različitim razinama u stvarnom vremenu.