Izgovorni kompenzacijski mehanizmi alaringealnih govornika - Horga, Damir (Array, 2012)
Alaringealni govornici zbog promjena u vokalnom traktu koje su posljedica operativnog zahvata moraju reorganizirati strukturu svojih govornih mehanizama u odnosu na stanje prije zahvata. Stoga alaringealni govornici razvijaju različite oblike nadomjesnog govora i različite kompenzacijske mehanizme, pokušavajući ostvariti što prirodniji izgovor. Odstranjivanje larinksa, osim utjecaja na samu fonaciju, djeluje na proizvodnju zračne struje, ali i na izgovorne oblike i veličinu šupljina i karakteristika pokrete artikulatora u supralaringealnom dijelu izgovornog prolaza. U ovom se radu promatraju akustičke i perceptivne karakteristike izgovora pojedinih glasnika hrvatskog jezika u govoru alaringealnih govornika. Promatra se kakav je odnos prirode izgovora glasnika i koja su njegova svojstva pogođena novim artikulacijskim uvjetima. Istraživanje je provedeno na uzorku od 34 laringektomirane osobe te su izmjerene akustičke varijable (frekvencijske, intenzitetske i vremenske) i stupanj razabirljivosti pojedinih glasnika. Ti su rezultati korelirani s medicinskim karakteristikama operativnog zahvata i vrstom nadomjesnog govora. Govorne karakteristike alaringealnih govornika uspoređene su s vrijednostima vokalno i izgovorno zdravih ispitanika.