Predodžbe o Turcima u hrvatskoj nastavi povijesti - Abadžić Navaey, Azra (Array, 2011)
Rad se bavi proučavanjem predodžbi o Turcima Osmanlijama u suvremenom kolektivnom imaginariju. Kao polazište za analizu poslužili su povijesni udžbenici za osnovnu i srednju školu - vrlo utjecajni izvori za stvaranje predodžbi o drugim narodima. Analizirajući nastavne jedinice s turskom tematikom nastale u periodu zadnja dva desetljeća, rad pokušava otkriti dominantne načine reprezentacije Turaka u hrvatskoj povijesno- pedagoškoj literaturi, ali i skrenuti pozornost na još uvijek aktivno uplitanje književno- fikcionalnog narativa u diskurs suvremene historiografije.