De origine et incremento urbis Rhacusanae Ludovika Crijevića Tuberona : (kritičko izdanje, prijevod i komentar) - Rezar, Vladimir (Array, 2013)
SAŽETAK: De origine et incremento urbis Rhacusanae prošireni je autorski izvadak iz opsežnog historiografskog spisa Commentarii de temporibus suis dubrovačkog benediktinca i humanista Ludovika Crijevića Tuberona. Kao sa mostal na cjelina ova je dubrovačka povijest objavljena 1790, a postojanje nekoliko različitih rukopisnih i tiskanih njezinih verzija potaknulo je ovaj pokušaj uspostave kritičkog izdanja. Pritom je, filološki provokativno, kao ključ za izbor odgovarajućih lekcija upotrijebljen gotovo sasvim zanemaren i dosad slabo proučen rukopis talijanskog prijevoda Tuberonove dubrovačke povijesti iz 1577. On se pokazao kao najcjelovitija i izgubljenu latinskom izvorniku najbliža inačica teksta, pri čemu ovo kritičko izdanje donosi svojevrstan centon sastavljen od talijanskim predloškom diktiranih lekcija iz sačuvanih latinskih verzija. Hrvatski prijevod koji usporedno prati latinski tekst popraćen je općim komentarom.