Anksiozna osjetljivost kao čimbenik ranjivosti u predporođajnom i poslijeporođajnom razdoblju - Jokić-Begić, Nataša (Array, 2013)
Proces prilagodba na majčinstvo počinje s trudnoćom, a završava tjednima nakon poroda. Ovaj se proces odvija različito kod žena koje se prvi put suočavaju s majčinstvom (prvorotkinje) u odnosu na žene koje su već rađala (višerotkinje). Cilj istraživanja bio istražiti specifičnu ulogu anksiozne osjetljivosti (AO) i njezinih dimenzija (tjelesne, kognitivne i socijalne brige) u intenziteti straha od poroda u zadnjem tromjesečju trudnoće i intenzitetu depresivnih smetnji mjesec dana nakon poroda kod prvorotkinja i višerotkinja. U istraživanju je sudjelovalo 205 žena (53% prvorotki) u kasnoj trudnoći. Od tog broja njih 105 žena (46% prvorotki) je sudjelovalo i u drugoj točci mjerenja, mjesec dana nakon poroda. Sudionice su u trudnoći popunjavale upitnike anksioznosti, anksiozne osjetljivosti i straha od poroda. Nakon poroda su prikupljeni opstetrički podaci iz medicinske dokumentacije. U poslijeporođajnom razdoblju primijenjene su ljestvice depresivnosti i doživljaja teškoća u brizi za dijete. Rezultati su pokazali da prvorotkinje u odnosu na višerotkinje osjećaju intenzivniji strah od poroda, a nakon poroda imaju izraženije depresivne smetnje i doživljaj teškoća u brizi za dijete. Skupine se ne razlikuju po načinu, tijeku i ishodu poroda. Pronađen je specifičan obrazac povezanosti varijabli kod dvije skupine. U skupini prvorotkinja značajnim samostalnim prediktorima straha od poroda su se pokazali anksioznosti kao crte i stanja ličnosti te dimenzije tjelesnih briga AO. Kod višerotkinja objašnjenju straha od poroda pridonosi isključivo dimenzija tjelesnih briga. U obje skupine prediktor poslijeporođajnih depresivnih smetnji je anksioznost kao crta ličnosti, dok AO nema prediktivan značaj. Kod prvorotkinja je također nakon poroda intenzitet AO povezan s percepcijom teškoća u brizi za dijete. Dobiveni rezultati otvaraju zanimljiva istraživačka pitanja i mogu poslužiti kao smjernice za osmišljavanje preventivnih programa.