Prediktori izraženosti emocionalnih smetnji kod profesionalnih vatrogasaca - Pavlić, Mia (Array, 2013)
Cilj istraživanja bio je ispitati koje karakteristike vatrogasnog posla izazivaju doživljaje stresa i zadovoljstva, kako se vatrogasci suočavaju sa stresom te koji su prediktori izraženosti posttraumatskih stresnih reakcija te općih psihopatoloških smetnji. Istraživanjem je obuhvaćeno pet vatrogasnih postaja i ukupno 240 sudionika muškog spola. Za potrebe ovog istraživanja konstruirani su Upitnik izvora stresa na poslu i Upitnik izvora zadovoljstva na poslu kojima su pridruženi Lista označavanja posttraumatskih stresnih reakcija – verzija za civile (PCL-C), Upitnik suočavanja sa stresom (COPE) te Upitnik općih psihopatoloških smetnji (CORE-OM). Utvrđeno je da prisutnost djece kao unesrećenih u vatrogasnim intervencijama predstavlja najjači izvor stresa dok se glavni izvor zadovoljstva odnosi na mogućnost pomaganja ljudima. Sudionici najčešće odabiru strategije suočavanja usmjerene na problem dok se podrška obitelji i kolega ističu kao najznačajnije u nošenju sa stresom. Postotak sudionika čiji rezultati na PCL-C ukazuju na zadovoljenje kriterija za posttraumatski stresni poremećaj, iznosi (.4% (n=20). Sudionici koji više koriste izbjegavanje kao uobičajenu strategiju suočavanja i koji nisu zadovoljni količinom dobivene podrške od obitelji imaju izraženije emocionalne smetnje. Zaključno, rezultati provedenog istraživanja upućuju na potrebu uvođenja psihološke podrške nakon zahtjevnijih vatrogasnih intervencija.