Važnost psiholoških potreba za zadovoljstvo životom u različitoj dobi - Butković, Ana (Array, 2013)
Prema teoriji samodeterminacije psihološke potrebe za autonomijom, povezanošću i kompetencijom su bazični konstrukti koji objašnjavaju mnoge važne životne ishode. Ovim istraživanjem smo željeli ispitati u kojom mjeri zadovoljenje psiholoških potreba za autonomijom, povezanošću i kompetencijom objašnjava zadovoljstvo životom i postoje li razlike u postotku objašnjene varijance zadovoljstva životom ili u značajnosti pojedinih potreba kao prediktora s obzirom na razdoblje života. Podaci o zadovoljenju psiholoških potreba i zadovoljstvu životom prikupljeni su na uzorcima srednjoškolaca (N=219, Mdob=15.74, SD=0.45), studenata (N=197, Mdob=23.14, SD=0.81) i odraslih (N=182, Mdob=40.19, SD=3.42). U uzorku srednjoškolaca i studenata se potreba za autonomijom pokazala zadovoljenijom nego u uzorku odraslih, a potreba za povezanošću je bila najviše zadovoljena u uzorku srednjoškolaca, zatim u uzorku studenata, a najmanje u uzorku odraslih. Zadovoljenje psiholoških potreba je u sva tri dobna uzorka značajno objašnjavalo varijancu zadovoljstva životom. Postotak objašnjene varijance zadovoljstva životom je bio statistički značajno veći u uzorku odraslih nego srednjoškolaca (49% nasuprot 26%). Potreba za autonomijom je bila značajni prediktor u sva tri uzorka, potreba za povezanošću samo u uzorku odraslih, a potreba za kompetencijom u uzorku srednjoškolaca i studenata. Razlike u značajnosti zadovoljenja potrebe za povezanošću i potrebe za kompetencijom kao prediktora zadovoljstva životom su bile statistički značajne. Dobiveni rezultati bit će raspravljeni u kontekstu teorije samodeterminacije.