Ideologija i identitet u djelima suvremenih čeških autorica - Kos, Suzana, bohemistica (2013)
Prvijenci čeških autorica koje polovicom osamdesetih stupaju na književnu scenu, bilo da se radilo o oficijelnoj ili disidentskoj/emigrantskoj snažno su obilježeni političkim kontekstom u kojem stvaraju. Te su spisateljice u svojim prozama, u skladu s aktualnim društvenim prilikama, razmatrale utjecaj represivnoga političkog sustava kao ključnoga čimbenika u formiranju identiteta svojih junakinja. Na osnovi analize izabranih tekstova suvremenih čeških autorica u radu ću pokazati kako se u normalizacijskim prilikama službena državna ideologija redovito javljala kao glavni organizator života i utjecala na ostvarenje pojedinca ne samo u javnome nego i u intimnome prostoru.