Utjecaj alkohola na uradak u psihomotornim zadacima - Ivanec, Dragutin (Array, 2008)
Cilj istraživanja bio je ispitati kako konzumacija alkohola ima utjecaj na uspješnost obavljanja nekih psihomotornih zadataka. Sudionici u istraživanju (N=23) pijući pivo bili su dovedeni u četiri razine alkoholiziranosti (0, 0.3, 0.5 i 0.8 promila alkohola u organizmu). Nacrt istraživanja bio je zavisan, tj. svi sudionici su bili u sve četiri razine alkoholiziranosti. U svakoj razini alkoholiziranosti sudionici su obavljali iste psihomotorne zadatke. Jedna vrsta bili su zadaci vremena reakcije. Korišten je tzv. zadatak 'idi-stani'. Radi se o takvom zadatku gdje osoba mora što brže reagirati na pojavu nekog podražaja, ali isto tako ne smije reagirati na pojavu nekog drugog podražaja. Na takav način se, osim točnosti i brzine reakcije, ispituje i kontrola inhibicije motoričkog ponašanja. Druga vrsta zadataka bili su zadaci slijeđenje mete različite razine složenosti. Pokazalo se da je konzumacija alkohola dovela do predviđenih razina alkohola u krvi. Isto tako postojali su jasni i statistički značajni efekti konzumacije alkohola na uspješnost u obavljanju većine psihomotornih zadataka. Što je razina alkohola bila veća to su sudionici sporije reagirali. Isto tako, uspješnost u psihomotornim zadacima slijeđenja mete ovisila je o razini alkohola. Veća količina alkohola bila je povezana sa slabijim učinkom. Pokazalo se nadalje, da je utjecaj različite razine alkohola više izražen kod složenijih zadataka nego kod jednostavnijih. Kod najjednostavnijih zadataka slijeđenja mete primjerice, nije se pokazao utjecaj bilo koje razine alkohola u odnosu na placebo situaciju (nulta razina alkohola u krvi). Rezultati su zanimljivi u kontekstu društvenih rasprava o tome u kojoj mjeri relativno male količine alkohola mogu djelovati na psihomotorne sposobnosti. Rezultati mogu biti dodatna osnova za utemeljene rasprave o potencijalnom štetnom utjecaju alkohola npr. u prometnim situacijama.